
تفاوت کامپوزیت و لمینت در چیست ؟ در این مقاله به شرح فرق کامپوزیت و لمینت دندان می پردازیم. معمولا ابهامی که درباره تفاوتی میان کامپوزیت و لمینت وجود دارد، سبب می شود که افراد مختلف در پی یافتن جواب برای این سوال باشند. هر دو روش کامپوزیت دندان و لمینت جزء متدهای علمی دندانپزشکی هستند که بر روی زیباسازی دندان ها و درمان آن ها تمرکز دارند. اگر نسبت به شرایط ظاهری دندان های خود حس خوبی ندارید و لبخند زدن برایتان سخت شده است، می توانید از لمینت و کامپوزیت ونیر به عنوان راه های مناسب برای بهبود ظاهر دندان هایتان بهره بگیرید. برای ترمیم و اصلاح طرح دندان ها در مدت زمانی کوتاه روش کامپوزیت و لمینت بهترین گزینه ها هستند. در ادامه مطلب شما را با کامپوزیت و لمینت دندانی آشنا کرده و این دو روش را به شکل مجزا توضیح می دهیم و سپس تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان را عنوان می کنیم.
تفاوت کامپوزیت و لمینت
در تکمیل زیبایی و جذابیت صورت، لبخندی گیرا نقش کلیدی دارد. هر دو روش کامپوزیت و لمینت سبب می شوند دندان های شما مانند مرواریدهای سفید و درخشان جلوه کنند. لمینت ها و کامپوزیت های دندانی به رنگ دندان هستند و بسته به فرم و اندازه دندان های هر شخص به صورت سفارشی ساخته می شوند اما به طور کلی می توانیم چند تفاوت کامپوزیت و لمینت را بیان کنیم.
اصلاح و رفع مشکلات دندان های شما که تا چندی پیش امکان پذیر نبود حالا با این روش های پیشرفته مقدور شده است. به طور کلی طرح لبخندی زیبا بر روی صورت سبب افزایش اعتماد به نفس شده و به القای احساسات مثبت کمک می کند. در کنار زیبایی چشمگیری که استفاده از این روش ها برای دندان ها به ارمغان می آورد، مزیتی چون جوان سازی بیشتر چهره را نیز به دنبال دارد. اگر دندان های شما به هر دلیل دچار مشکل شده و زیبایی آن تحت تاثیر قرار گرفته است می توانید از این دو روش کارآمد برای اصلاح فرم و رنگ دندان هایتان استفاده کنید.

کامپوزیت ونیر
ونیرها را می توان بهترین راهکار برای رفع لب پریدگی های جزئی دندان، پر کردن فواصل دندانی و تغییر رنگ آن ها دانست. این مواد روکش های نازکی هستند که سطح دندان را کاور می کنند. جنس این مواد پرسلان بوده و بسته به نوع دندان های هر شخص به شکل سفارشی ساخته می شوند.
این مواد رنگی به شکلی یکدست و مرتب با دندان ها ترکیب شده و فرم کج، ناهمواری ها و شکافی که میان دندان ها وجود دارد را پوشش می دهند و همچنین رنگ دندان ها را عوض می کنند. گاهی برای اینکه از چسبندگی مناسب ونیر بر روی دندان اطمینان حاصل شود رویه دندان را برمی دارند. ونیر طی دو مرحله بر روی دندان قرار می گیرد. دوام و ماندگاری ونیرها به نسبت لمینت های کامپوزیتی بیشتر است و بسته به نوع و درجه کیفیت مواد سازنده بین 5 تا 7 سال بر روی دندان باقی خواهند ماند.
موارد کاربرد کامپوزیت دندان
- برای پر کردن فواصل جزئی میان دندان ها
- برای اصلاح فرم دندان های خرگوشی
- برای مرتب و یکدست نمودن دندان هایی که نامرتب هستند
- برای ترمیم و اصلاح دندان هایی با شکستگی ها و لب پریدگیهای سطحی
- برای مواردی که تنها تغییر رنگ دندانها و روشنتر کردن آنها مد نظر بیمار باشد
لمینت دندان
لمینت نیز به شکل لایه ای نازک دندان ها را پوشش می دهد و با رنگ مناسب برای اندازه های دندانی مختلف به شکل سفارشی مورد استفاده قرار می گیرد. برای اینکه فرم، اندازه و رنگ دندان ها تغییر کند لمینت ها را به رویه دندان ها می چسبانند. موارد استفاده از نوع لمینت پرسلان به سبب مزایا و قابلیت هایی که دارد بسیار زیاد است. این نوع لمینت از لایه های پرسلان تشکیل شده و جایگزین مینای دندان با پوششی چسبناک می شود. در روش لمینت دندان ها به مقدار لازم تراش خورده و مراحل کوتاهی برای چسباندن لمینت دندان به دندانها بدون آسیب دندانهای اصلی صورت می گیرد. برای اینکه لمینت ها بهتر به دندان بچسبند دندانپزشک ها از نوع رزینی آن ها استفاده میکنند و به کمک حساسیتی که به نور آبی دارند آنها را به دندانها اتصال میدهند.
موارد کاربرد لمینت دندان
- ترمیم و درمان دندانهایی که دچار ترکهای عمیق و شکستگی هستند
- اصلاح اندازه دندانهایی که تحت تاثیر ساییدگیها و فرسایشهای مداوم کوتاه شدهاند
- تغییر شکل و زیباسازی دندانهایی که فاصله زیادی از هم دارند
- اصلاح شکل و اندازه دندانهای کج و بد فرم
- تغییر رنگ دندانهای بد رنگ که نمیتوان رنگ آنها را به شیوه بلیچینگ یا دیگر روشهای سفید کردن دندان بهبود داد
تفاوت کامپوزیت و لمینت دندان
فرایند و مدت زمان انجام شدن مراحل آن ها
یکی از عمده تفاوت کامپوزیت و لمینت، در مدت زمان اصلاح طرح خنده با این روش ها است. زمانی که برای انجام ونیر کامپوزیت صرف می شود، نسبت به لمینت کوتاهتر است. اگر قصد انجام مراحل کامپوزیت بر روی دندانهای خود را داشته باشید خواهید دید که فرایند آن در طول یک جلسه ویزیت با دندانپزشک به انجام می رسد.
به این ترتیب لایهای از رزین بر روی سطح دندانها قرار میگیرد و بخشهای اضافی آن نیز تراشیده میشود. بعد از آن نور آبی شدیدی را بر روی رزین میتابانند تا این مواد سفت و سخت شوند و به این وسیله روکشهایی که دندانها را کاور کردهاند به خوبی جلا یافته و درخشان میشوند. باید توجه داشت که طی مراحل مذکور دندانهای طبیعی تراشیده نمیشوند و تنها رزین صیقل میبیند تا شکل و فرمی شبیه به دندانها بگیرد. در مقابل روش لمینت دندانی باید طی دو تا سه هفته انجام شود.
طی مراحل انجام لمینت بر خلاف کامپوزیت مقداری از مینای دندانها تراش میخورند و پس از اینکه قالب گیری مناسب از دندانها انجام شد این قالبها را برای طراحی و ساخت روکش دندانی مناسب به آزمایشگاه میفرستند. در واقع ساخت روکشهای دندانی است که بیشترین زمان را در این فرایند از آن خود میکند و پس از 10 روز یا دو هفته آماده شده و به دندانپزشک تحویل داده میشوند تا بر روی دندان اتصال یابند. پس از اینکه روکشها به دست دندانپزشک رسید آنها به دندانهای بیمار چسبانده میشوند.

دوام و ماندگاری
اگر بخواهیم طول عمر و دوام دو روش کامپوزیت و لمینت را با هم مقایسه کنیم باید اظهار داشت که لمینت به نسبت کامپوزیت از ماندگاری بالاتری برخوردار است. با وجود تمام تلاشی که در سالهای اخیر برای افزایش کیفیت و دوام مواد رزینی به کار رفته در کامپوزیت دندانی صورت گرفته است تا این روش را با پیشرفت بیشتری همراه کنند، باز هم مواد سازنده لمینت در قیاس با رزین قویتر هستند. به بیان دیگر میزان ماندگاری لمینت در مقایسه با کامپوزیت حدود دو برابر بیشتر است چراکه لمینت به طور تقریبی بین 10 تا 15 سال بر روی دندانها باقی میماند در حالی که مدت زمان این ماندگاری در کامپوزیت 5 تا 7 سال است. البته باید یادآور شد که نحوه نگهداری از لمینت و کامپوزیت به واسطه رعایت نکات مراقبتی و بهداشتی نیز در دوام و طول عمر آنها اثرگذار خواهد بود.
هزینه و قیمت
تفاوت قیمت کامپوزیت و لمینت نیز چیزی است که می توانیم از این دو روش عنوان نماییم. در بسیاری از موارد موانع مالی سبب عدم استفاده افراد از راههای درمانی و زیباسازی دندانها میشود. یکی از نقاط برجسته تفاوت میان کامپوزیت و لمینت نیز به بحث مالی و میزان هزینههای آنها برمیگردد. از بزرگترین مزایای کامپوزیت نسبت به لمینت هزینههای پایینتر این روش است که سازگاری بیشتری با شرایط مالی افراد دارد. در واقع میتوان اختلاف هزینه انجام روکش لمینت در مقایسه با کامپوزیت را دو برابر دانست و از آنجایی که هزینههای مربوط به درمانهای شاخه زیبایی معمولا توسط بیمه پرداخت نمیشوند، قیمت انجام لمینت ممکن است برای عده زیادی سنگین باشد. بنابراین اگر در پی روشی برای زیبا سازی و اصلاح فرم دندانهای خود هستید که به لحاظ مالی سهل الوصولتر باشد میتوانید از متد کامپوزیت استفاده کنید.
برگشت پذیری
از دیگر تفاوتهای اساسی میان کامپوزیت و لمینت میتوان به برگشت پذیری این دو روش اشاره نمود. روکش کامپوزیت در مقایسه با لمینت قابلیت برگشت پذیری دارد و این موضوع را میتوان از مزیتهای شاخص تکنیک کامپوزیت دانست. همانطور که پیشتر اشاره شد در روش کامپوزیت دندانهای طبیعی تراش نمیخورند و به همین جهت میتوان در صورت لزوم روکشهای مواد کامپوزیتی متصل شده به دندانها را جدا کرده و مجددا از دندانهای طبیعی استفاده نمود اما در روش لمینت مینای دندانها تراشیده میشود و از این رو قابلیت برگشت پذیری ندارد و نمیتوان از دندانهای طبیعی استفاده نمود.
کامپوزیت و لمینت برای چه افرادی مناسب نیست؟
با توجه به آنچه که از تفاوت کامپوزیت و لمینت گفتیم، اکنون نوبت به این می رسد که چه کسانی برای این روش ها مناسب هستند. چنانچه دندانهای شما به مقدار قابل توجهی از بین رفته باشد، ساختاری ضعیف داشته باشد یا تعداد زیادی از آنها پر شده باشد استفاده از این دو روش برای شما کارساز نخواهد بود.
اگر به شکل غیر ارادی و به صورت ناخودآگاه دندانهای خود را بر روی هم فشار داده یا میسایید (مانند دندان قروچه کردن در هنگام خواب) به مرور زمان این روکشهای دندانی شکسته شده یا فرسوده میشوند؛ بنابراین پیش از بهرهمندی از متد لمینت یا کامپوزیت بهتر است در پی درمان و رفع اختلالات این چنینی باشید.
چنانچه دندانهای پوسیده و خراب دارید یا به بیماریهای مختلف دهان و لثه مبتلا هستید نیز استفاده از این دو روش برای شما مناسب نیست و باید انجام آنها را به بعد از درمان این نوع مشکلات موکول کنید.
چنانچه دندانهای شما بیش از حد نامرتب هستند و جابجایی عمیقی در فک دارند بهتر است به جای لمینت و کامپوزیت از روش ارتودنسی استفاده کنید.
بعد از انجام کامپوزیت و لمینت چه نکاتی را باید رعایت نمود؟
مراقبت از کامپوزیت و لمینت بسیار مهم هستند، چرا که به کمک این روش ها می توانید طول عمر کامپوزیت و لمینت را افزایش دهید:
بهداشت دهان و دندان خود را به واسطه مسواک زدن و استفاده از نخ دندان حفظ کنید؛ در هنگام مسواک زدن بهتر است از خمیردندانهایی استفاده کنید که سبب ساییده شدن دندانها نشوند.
از خوردن و آشامیدن افراطی برخی مواد غذایی مانند چای، قهوه و غذاهای رنگی که سبب ایجاد لکه بر روی دندانها یا تغییر رنگ آنها میشوند خودداری کنید.
توجه کنید که استعمال دخانیات به رنگ دندانها آسیب خواهد زد.
مواد غذایی سفت مانند یخ را نجوید و با دندانهای خود اقدام به شکستن بادام، پسته و تخمه نکنید.
سخن پایانی
همان طور که خواندید، تفاوت کامپوزیت و لمینت متعدد است. اگر می خواهید لبخندی زیبا داشته باشید، به شما پیشنهاد می کنیم به بهترین دندانپزشکی زیبایی در تهران مراجعه کرده و مشاوره دریافت نمایید. دندانپزشکان متخصص ما در یاس بارین، آماده اند تا ضمن راهنمایی های صحیح، اصولی ترین روش را برای داشتن لبخندی زیبا به شما پیشنهاد کرده و دندان های زیبا به شما ببخشند.