
کامپوزیت دندان چگونه است ؟ کامپوزیت دندان یکی از روش های موثر برای اصلاح طرح لبخند است. حتی جالب است بدانید که بسیاری از افراد از کامپوزیت دندان برای طراحی لبخند هالیوودی استفاده می کنند. قیمت کامپوزیت دندان با توجه به نوع موادی که مورد استفاده قرار می گیرد. اما شما می توانید در دندانپزشکی غرب تهران، دندانپزشکی یاس بارین، با بهترین قیمت، کامپوزیت دندان ارزان را تجریه کرده و دندان های زیبا به خود هدیه کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره کامپوزیت کردن دندان بیشتر بدانید.
علم دندان پزشکی امروزه از متدهای مختلفی برای تغییر شرایط دندان ها و زیباسازی آن ها استفاده می کند. واقعیت این دست که در کنار برخورداری از سلامت دندان باید به راهکاری هایی برای جلوه زیبای آنها نیز اندیشید تا طرح لبخند بر روی صورت گیراتر و جذابتر دیده شود. با وجود تکنیک هایی که امروزه در زمینه دندانپزشکی زیبایی از آن بهره میگیرند، افراد میتوانند دندانهایی سالم و زیبا داشته باشند، از لبخند زدن پروایی نداشته باشند و دندانهای خود را با اعتماد به نفس در هنگام خندیدن به دیگران نشان دهند. کامپوزیت دندان یکی از متداول ترین روش هایی است که امروزه برای درمان و زیباسازی دندانها مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه این مقاله روش کامپوزیت را به طور دقیق معرفی میکنیم، مزایا و معایب آن را برمی شماریم و توضیح می دهیم که این روش برای چه افرادی مناسب است.

کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت را می توان شیوه ای علمی دانست در آن از تکنیک های زیباسازی و فرایندهای درمانی برای رفع رنگ، شکل و فرم ناخوشایند دندان ها استفاده می شود. کامپوزیت در واقع ماده ای خمیری شکل از جنس رزین است که از آن برای پر کردن دندان های دچار پوسیدگی استفاده می شود. قشری نازک از این کامپوزیت که رنگ آن مشابه رنگ دندان ها است برای کاور کردن آن ها بر روی دندان قرار می گیرد و به شیوه مناسب شکل داده می شود. سپس برای اینکه این لایه نازک بر روی دندان ثابت باقی بماند به واسطه اشعه نور آبی مراحل سخت کردن و استحام آن بر روی دندان را انجام می دهند.
این روش علاوه بر تغییر رنگ و فرم دندان می تواند فاصله زیاد میان دندان ها که سبب بد شکل شدن آن ها شده است را نیز به صورت مطلوب پر کند. در روش کامپوزیت دندان ها تراشیده نمی شوند و تنها خراشهایی سطحی بر روی آن ها ایجاد خواهد شد تا جاگیری و چسبیدن مواد بر روی دندان بهتر صورت بگیرد. شکل دندان ها، فرم فک، اندازه دهان و لب ها و همچنین رنگ پوست تعیین کننده این است که از کامپوزیت به چه شکل و با چه درجه رنگی استفاده شود.
روشی دیگر تحت عنوان لمینت دندان نیز وجود دارد که فرایند آن متفاوت است. تفاوت کامپوزیت و لمینت مختلف است که از جمله مهم ترین این تفاوت ها می توانیم به قیمت، شیوه کار، استحکام و مدت زمان انجام کار اشاره نماییم.
هدف از کامپوزیت دندان چیست؟
- این روش برای تغییر رنگ دندان های جرم گرفته و دندانهایی که زرد و تیره شده اند، مناسب است.
- متد کامپوزیت از بهترین روش ها برای ایجاد دندانهایی سفید و درخشان است.
- کامپوزیت دندان می تواند فاصله بین دندان ها را از بین برده و فرم آن ها را سامان می دهد.
- باعث می شود ردیفی مرتب از دندان های خوش حالت و خوش رنگ داشته باشید.
- از آنجایی که شکل، فرم و رنگ دندان ها را اصلاح می کند، می تواند به جذابیت چهره شما را در هنگام لبخند زدن و خندیدن بیفزاید.
- به افزایش سلامت و دوام دندان ها کمک می کند.
انواع کامپوزیت دندان
کامپوزیت ها با توجه به انواعی که دارند برای موارد گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند و انواع برند کامپوزیت دندان تولید می شود. مثلا کامپوزیتی که برای دندان های جلو استفاده می شود، باید ویژگی زیبایی و درخشان بودن را به خوبی نمایان کند در حالی که برای دندان های عقب که وظیفه جویدن غذا را دارند و به سبب تماس بیشتر با مواد غذایی احتمال پوسیدگی و تاثیرپذیری در آن ها بیشتر است، ویژگی دوام و استحکام از اهمیت بالایی برخوردار است. کامپوزیتها را بر مبنای اندازه ذرات و تعدادی که دارند در دستههای زیر قرار می دهند:
کامپوزیت های نوع نانوفیلد
این نوع کامپوزیت ها می توانند علاوه بر احیای زیبایی در دندان ها استحکام، قوام و طول عمر آنها را افزایش دهند. شیوه کامپوزیت نوع نانوفیلد از بهترین روشهای ترمیمی دندان ها است.
کامپوزیت های نوع میکروفیلد
کامپوزیت میکروفیلد را به سبب سطح براق و سفیدی که دارد برای ترمیم دندان های جلویی به کار می برند. از آنجایی که این نوع کامپوزیت برای دندان های جلو مورد استفاده قرار می گیرد، ذره هایی ریزتر با مقاومتی کمتری دارد اما پس از پالیش شدن درخشان و زیبا بر روی دندان ها خودنمایی می کند. باید توجه داشت که صافتر بودن سطح کامپوزیت تعداد بازه های زمانی پالیش کردن را کم می کند و کمتر رنگ و جرم می گیرد.
کامپوزیت های نوع هیبرید
از این نوع کامپوزیت برای دندان های آسیاب (دندانهای خلفی) استفاده می شود و از آنجایی که دندانهای ردیف عقب به استحکام و دوام بیشتری برای جویدن غذا نیازمند هستند ذرات این نوع کامپوزیت بزرگ تر بوده و دارای استحکام و مقاومت زیادی است.
ونیرهای IPS (کامپوزیتهای نوع آی پی اس)
آی پی اس ونیرها یا کامپوزیت های سرامیکی از جدیدترین انواع کامپوزیت هستند که با استقبال زیادی مواجه شده اند و افراد زیادی نسبت به استفاده از این نوع کامپوزیت تمایل نشان داده اند. رنگ IPS ونیرها ثابت بوده و میزان مقاومت و استحکام آنها در قیاس با انواع دیگر کامپوزیت بیشتر است. دلیل ثبات رنگ و دوام بالای ونیرهای آی پی اس مواد تشکیل دهنده آن ها یعنی ذرات سرامیکی است. میزان شباهت این نوع کامپوزیتها با لمینتهای نوع سرامیکی بسیار زیاد است اما نباید این دو مورد را با هم اشتباه گرفت.
انواع رنگ کامپوزیت
سایه کامپوزیت دندانی در 4 گروه A، B، C و D قرار می گیرند و این گروهها به ترتیب دارای رنگ های قهوه ای مایل به قرمز، قهوهای مایل به زرد، خاکستری و خاکستری مایل به قرمز هستند. البته این گروه ها دارای درجه بندی 1 تا 4 از طیف روشن تا تیره میباشند و بسته به سلیقه بیمار، تشخیص دندانپزشک و شرایط ظاهری دندانها و چهره او انتخاب می شود. اما به طور کلی رنگ هایی که برای کامپوزیت دندان مورد استفاده قرار می گیرند از طیف های معمولی و نرمال تا رنگهای بسیار سفید و براق (سفید یخچالی) موجود هستند.

کامپوزیت دندان های جلو
در زمینه کامپوزیت دندان، افراد بیشتر مایل هستند که این روش را بر روی دندانهای جلو به کار بگیرند. به این ترتیب دندانهای جلو که در هنگام خندیدن یا لبخند زدن نمایان می شوند، ظاهری زیبا گرفته، سفید و مرتب جلوه می کنند. کامپوزیت با این شیوه غالبا با درمان بر روی 10-8 دندان جلو انجام می شود.
کامپوزیت و درمان دندان ها
دندان ها ممکن است به دلایل مختلف در زمانهای گوناگون دچار آسیب شوند. از شیوه کامپوزیت علاوه بر زیباسازی ظاهری دندانها برای مقاصد درمانی نیز استفاده می شود. بنابراین اگر دندانهای شما دچار مشکلاتی از قبیل موارد زیر شده باشد می توانید با بهرهمندی از روش کامپوزیت به رفع ها آن بپردازید:
- بهبود ظاهری دندانهای ریز و میخ مانندی که حالتی غیر طبیعی و نامتعارف دارند
- افرادی که دندان های نامنظم دارند و قصد دارند به جای روش ارتودنسی از کامپوزیت برای مرتب شدن دندان ها استفاده کنند
- برای پر کردن اصولی فواصل میان دندان ها
- به منظور تغییر و اصلاح حالت و رنگ دندان ها
- برای افرادی که دندان هایشان دچار جرم گرفتگی های شدید است و قصد دارند از روش کامپوزیت برای ایجاد رنگ بسیار سفید و سفید یخچالی برای پوشش دندان ها بهره بگیرند (سفید کردن بیش از حد رنگ دندان ها با تکنیک بلیچینگ مقدور نیست)
کامپوزیت دندان چگونه است ؟
پیش از اینکه دندانپزشک به انجام روش کامپوزیت اقدام کند، ابتدا به طور دقیق سلامتی لثه ها را مورد بررسی قرار می دهد تا چنانچه التهاب یا عفونتی در لثه ها وجود دارد، به طور کامل درمان شود. اگر دندان ها دچار پوسیدگی یا خرابی باشند می توان آنها را در خلال انجام روشهای اصلاح و زیباسازی دندان مرتفع نمود. مراحل انجام کامپوزیت دندان به شرح زیر میباشد:
پیش از هر چیز سطح دندان را با براشی مخصوص تمیز می کنند تا آلاینده های چسبیده به دندان به خوبی پاکسازی شوند.
سپس مقدار مناسبی از مواد کامپوزیت با درجه رنگی که مورد تایید بیمار بوده است بر روی دندان قرار میگیرد و در صورتی که رنگ و حالت آن به تایید نهایی بیمار رسید، دندان را خشک میکنند و فرایند اصلی کامپوزیت آغاز میشود (رنگ کامپوزیت با توجه به سلیقه و دلخواه شما انتخاب میشود و میتوانید درباره طیف آن با دندانپزشک هم مشورت کنید؛ این رنگها از درجه نرمال و معمولی تا بسیار سفید و یخچالی موجود هستند و میتوانید با ملاک قرار دادن هماهنگی آنها با رنگ پوست و حالت چهرهتان آن را انتخاب کنید).
حالا مواد کامپوزیت که بر روی دندان شما قرار گرفته است با استفاده از اشعههای نور آبی بر روی دندان سفت می شود.
در آخر نیز اضافات مواد را از روی دندان ها برمیدارند تا سطحی صاف، سفید و درخشان ظاهر شود؛ برای ممانعت از لب پریدگیها نیز پالیش انجام شده و بلندی ها گرفته میشود.

مزایای کامپوزیت دندان
- در متد کامپوزیت دندان ها را تراش نمی دهند و این مواد بر روی سطح دندان جای می گیرد.
- اصلاح و ترمیم حالت، رنگ و چرخش دندان ها با شیوه کامپوزیت به بهترین شکل میسر خواهد شد.
- برای پر کردن فواصل میان دندانی می توان از روش کامپوزیت بهره گرفت.
- کامپوزیت نوع ونیر یا لمینت کامپوزیتی طی یک جلسه و با اختصاص زمانی کوتاه بر روی دندان ایجاد می شود؛ کامپوزیت ونیر بدون نیاز به استفاده از داروهای بی حس کننده انجام میشود (البته در مواقعی که دندانها به دلیل سایش و فرسایش حساس نشده باشند یا پوسیدگی در دندانها وجود نداشته باشد)
- هزینه های روش کامپوزیت در مقایسه با لمینتهای سرامیکی کمتر است.
معایب کامپوزیت دندان
- میزان رنگ پذیری و زرد شدن کامپوزیت در قیاس با لمینت های سرامیکی بیشتر است.
- استفاده از این روش نیاز به پالیش کردن در محدودههای زمانی مختلف را افزایش میدهد؛ استفاده از مواد غذایی گوناگون مانند غذاهای رنگی، چای و قهوه و همچنین تناوب شستن دندانها به وسیله مسواک زدن لزوم استفاده از پالیش را مشخص میکند.
- روش کامپوزیت دندان معمولا جزء روش های درمانی و زیباسازی انتخابی به حساب میآید؛ به بیان دیگر در شیوه کامپوزیت افراد معمولا تمایل به اصلاح یک یا تعداد محدودی از دندانها را دارند و برای ترمیم، درمان و اصلاح دندانها با تعداد بیشتر، روشهای درمانی کاملتر مانند لمینت سرامیکی توصیه میشود.
آیا کامپوزیت باعث خراب شدن دندان ها می شود؟
بدیهی است که هیچ یک از موادی که در درمان های زیبایی (مانند کامپوزیت که از رزین ساخته شده است)، مورد استفاده قرار می گیرند، نمی توانند جایگزین دندانهای طبیعی شوند. استحکام این مواد نسبت به دندان های طبیعی کمتر بوده و رنگ پذیری آن ها بیشتر است، اما می توانید اطمینان حاصل کنید که این مواد هیچ گونه خطری برای دندانهای شما ندارند و نباید از بابت ایجاد خرابی یا پوسیدگی دندانها تحت تاثیر تماس با این مواد نگران باشید.
کامپوزیت چه عوارضی دارد؟
عوارضی که پس از انجام کامپوزیت برای دهان و دندان به وجود می آید به یکی از موارد زیر وابسته است:
- انجام کامپوزیت به شکل نادرست و غیر اصولی
- بی توجهی به توصیهها و موارد مراقبتی پس از کامپوزیت
اصلی ترین معایب کامپوزیت دندان به وجود میآید و از درمان به شیوه غیر اصولی نشات می گیرد، ملتهب شدن لثهها است و می توان آن را متداول ترین مشکل پس از انجام کامپوزیت به شمار آورد. اما این عارضه با روش درمانی ثانویه یعنی ریمو کردن و برداشتن کامپوزیت ونیر قبلی و ایجاد کامپوزیت جدید پس از درمان لثههای آسیب دیده از بین خواهد رفت.
از عوارض دیگری که در نتیجه انجام کامپوزیت به روش غیر اصولی به وجود میآید نیز پوسیدگی و تغییر رنگ دندانها است.
همچنین خوب است بدانید که اگر برای انجام این فرایند، به دندانپزشکی تخصصی مراجعه نمایید، می توانید از سلامت دندان های خود اطمینان حاصل نمایید. شما می توانید در دندانپزشکی یاس بارین، با خیالی آسوده کار کامپوزیت دندان های خود را به پزشکانی مجرب و متخصص بسپارید.
طول عمر کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان غالبا از 5 تا 7 سال ماندگاری دارد. البته برای دوام کامپوزیت های دندانی در محدوده زمانی گفته شده باید رعایت نکاتی مانند مسواک زدن مداوم دندان ها، پرهیز از خوردن غذاها و نوشیدنیهای رنگی، عدم جویدن ناخن ها و خوراکی های سفت، عدم استعمال دخانیات و مراجعه به دندانپزشک در مدت زمان مناسب برای پالیش دندان ها را در دستور کار قرار دهید.
چه کسانی برای انجام کامپوزیت دندان کاندیدای مناسب هستند؟
شیوه کامپوزیت دندان می تواند برای افراد مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. اما افرادی که دچار عفونت و التهاب لثه هستند یا دندان هایشان پوسیده و خراب شده است باید بعد از درمان لثهها و دندانهای خود به انجام این روش اقدام کنند. همچنین باید خاطر نشان کرد که استفاده از متد کامپوزیت برای افرادی که نسبت به بهداشت دهان و دندان بی توجه هستند یا قادر به رعایت توصیه ها و نکات مهم مانند عدم استفاده از مواد خوراکی سفت مانند بادام و پسته، عدم استعمال دخانیات و عدم مصرف قهوه و چای به میزان افراطی بعد از انجام روش کامپوزیت نیستند، مناسب نیست.
نکاتی که پس از انجام کامپوزیت کردن دندان باید رعایت شود
- برای اینکه دندانهای کامپوزیت شده دچار شکستگی یا لب پریدگی نشوند از خوردن مواد غذایی سفت مانند بادام، پسته، تخمه و یخ پرهیز کنید.
- به منظور عدم تغییر و ثابت ماندن رنگ کامپوزیت دندان مصرف غذاهای رنگی، قهوه و چای را به حداقل برسانید.
- مسواک زدن مداوم و استفاده از نخ دندان را در دستور کار قرار دهید.
- در بازههای زمانی مناسب برای بررسی شرایط دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه کنید.
قیمت کامپوزیت دندان
بسته به اینکه از چه نوع موادی برای کامپوزیت دندان های خود استفاده کنید یا چه کلینیک و پزشکی را برای انجام این کار انتخاب کنید ممکن است قیمت کامپوزیت دندان متغیر باشد. اگر قصد دارید این روش را با کیفیت بالا و قیمت مناسب انجام دهید، پیشنهاد می کنیم دندانپزشکی یاس بارین را انتخاب نمایید. پزشکان ما در این مرکز، با سال ها تجربه و تبحر و با بهره گیری از بهترین مواد اولیه، زیباترین لبخند را برای شما به ارمغان می آورند و می توانید کامپوزیت دندان ارزان را در عین کیفیت تجربه نمایید.