
جرم گیری دندان چیست و مزایا و معایب آن کدامند؟ جرم گیری دندان قیمت ۱۴۰۰ چقدر است؟ آیا جرم گیری دندان ضرر دارد ؟ در این مطلب با ما همراه باشید تا ضمن آشنایی با دلایل به وجود آمدن و مراحل جرم گیری دندانها آشنا شوید.
جرم گیری دندان
به فاکتورهای زیبایی چهره که توجه می کنیم، نقش لبخند در آن را نمی توان نادیده گرفت و زیبایی لبخند نیز تا حد زیادی به زیبایی دندان ها وابسته است.
این موضوع خصوصا برای افرادی که لبخندهای دندان نما دارند بیشتر جلوه خواهد داشت. بنابراین سلامت و زیبایی دندانها جزء مهم ترین مولفه هایی است که باید به آن ها توجه نمود.
توصیههای زیادی درباره توجه به سلامت دندانها به واسطه مسواک زدن و استفاده از نخ دندان صورت می گیرد، اما زمانی که لایههایی از جرم دندانها را پوشش داده باشند، این روشها دیگر چندان کارساز نخواهند بود. اگر پس از هر بار خوردن غذا و نوشیدن آشامیدنیهای مختلف، به شستن دندانها و مسواک زدن بیتوجه باشید، قشری نازک از مواد غذایی بر روی دندانهای شما ایجاد خواهد شد.
این جرمهای دندانی به مرور زمان بیشتر شده لایههای زرد رنگ و قهوهای رنگی از جرم دندانی بر روی دندانها پدیدار میشود و زیبایی ظاهری دندانها را تحت تاثیر قرار خواهند داد. این مواد غذایی که به شکل لایههایی دندانهای شما را کاور کردهاند، با گذشت زمان خاصیت اسیدی یافته و میتوانند در نتیجه حل کردن دندانها، باعث به وجود آمدن سوراخهایی در آنها شوند. بنابراین چیزی فراتر از جرم گیری دندانها اتفاق افتاده و دندانها دچار پوسیدگی خواهند شد. این شرایط نه تنها سبب از بین رفتن زیبایی و رنگ طبیعی دندانها میشود، بلکه بوی ناخوشایند دهان میتواند سبب آزار شما و اطرافیانتان شود.
پیشرفتهای روزافزونی که در زمینه علم دندانپزشکی درمانی، ترمیمی و زیبایی صورت میگیرد، راهکارهای مفید و کارسازی را در زمینه بهبود شرایط دندانها ارائه میدهد. بر این مبنا شما میتوانید به منظور از بین بردن پلاک و جرمهای دندانی از روش جرم گیری دندان یا بروساژ بهره بگیرید تا رنگ و حالت دندانهایتان تغییر یافته و از بوی نامطلوب دهان که در نتیجه انباشت لایههای جرم دندانی به وجود آمده است، رها شوید. در ادامه این مقاله شما را به طور کامل با جرم دندان و دلایل به وجود آمدن آن آشنا میکنیم و سپس مزایای جرم گیری دندانها را عنوان میکنیم و بهترین روشها برای انجام این راهکار را شرح خواهیم داد.

جرم دندان و تاثیرات آن
پلاکهای میکروبی انباشته شده بر روی سطح دندانها که اصطلاحا به آنها جرم دندان گفته میشود، قشری بیرنگ و چسبنده از باکتری ها است که به شکل لایهای نرم بر روی سطح دندان رسوب میکند. اگر در طول یک یا دو شبانه روز این پلاک میکروبی بر روی دندان باقی بماند و با استفاده از شستوشوی دهان به پاک کردن آن از سطح دندانها اقدام نشود، میتواند با مواد معدنی که در بزاق دهان وجود دارد ادغام شود.
مواد معدنی بزاق به پلاک میکروبی نفوذ کرده و سبب سفت شدن آن میشوند؛ در نتیجه لایههای جرم به دندانها میچسبند و در آن زمان دیگر مسواک زدن برای از بین بردن این قشرهای باکتری کافی نخواهد بود و نفوذ جرمها در قسمتهایی از لثهها نیز مشاهده خواهد شد.
تاثیر جرم دندان بر روی لثهها چگونه است؟
پلاک یا جرم دندانی که زیر لثهها نفوذ میکند، به سطح ریشه دندانها میچسبد و با تغییر رنگ آن به قهوهای یا سبز مایل به سیاه، سبب ایجاد انواع بیماریهای لثه، عفونت، تجزیه کردن استخوان اطراف ریشه و لق شدن دندانها میشود.
جرم قسمت بالایی لثهها هم با فراهم کردن شرایط لازم برای تجمع و انباشت پلاکهای باکتری، رنگ طبیعی لثه را به سفید، زرد و گاها خاکستری تغییر میدهد و چنانچه اقدامات لازم برای از بین بردن جرمهای لثه و پیشروی و نفوذ آن به لایههای درونیتر انجام نشود، این پلاکها با گذشت زمان سبب تجزیه و از بین رفتن لثهها میشوند.
دلایل به وجود آمدن جرم های دندانی چیست؟
بیتوجهی به بهداشت دندانها
همانطور که پیشتر هم اشاره شد، توصیهها مبنی بر آن است که پس از هر وعده غذایی باید نسبت به شستوشوی دندانها و مسواک زدن اقدام شود. چراکه در صورت بیتوجهی به از بین بردن مواد غذایی تماس یافته با دندانها، لایههایی از این مواد بر روی سطح دندانها انباشته میشوند.
چنانچه طی 24 یا 48 ساعت آینده به پاکسازی آنها اقدام نشود، نمیتوانید تمام حجم مواد رسوب یافته بر روی دندانها را پاک کنید و اگر به مدت طولانی نسبت به مسواک زدن بیاعتنا باشید نیز از بین بردن این قشرهای مواد غذایی و جرمهای دندانی به واسطه مسواک زدن تقریبا غیر ممکن خواهد شد و از آنجایی که تاثیر جرمهای دندانی بر روی دندانها بسیار برجسته است، زرد شدن و زنگار بستن دندانها چهرهای زشت و زننده به آنها خواهد داد و در این صورت لازم است به تمهیداتی چون جرم گیری دندان توسط دندانپزشک بپردازید.
مصرف مکرر غذاها و نوشیدنیهای رنگی
چای، قهوه، مواد غذایی پر روغن و غذاهایی که در آنها از رب، سس و سایر مواد رنگی استفاده شده است، بر روی دندانها اعمال اثر کرده و به مرور رنگ سفید دندانها را به کرم و زرد و یا قهوهای تغییر میدهند. بنابراین مصرف مکرر این غذاها و آشامیدنیهای رنگی سبب ایجاد جرم و پلاکهای باکتریال میشود؛ لذا لازم است در مصرف این نوع غذاها ضمن پرهیز از افراط، به مسواک زدن و از بین بردن اثرات آن به وسیله مسواک زدن توجه کنید.
مصرف دخانیات
افراد سیگاری یا مصرف کنندگان مواد مخدر نیز به دلیل نیکوتین موجود در این مواد و استفاده پیوسته از آنها دچار جرم گرفتگی دندان میشوند. این افراد شاید بیشتر از سایرین به استفاده از روش جرم گیری یا بروساژ برای تغییر رنگ دندانها و از بین بردن حالت ناخوشایند آنها نیاز داشته باشند.
بزاق دهان
لازم به ذکر است که بزاق موجود در دهان به تنهایی نیز میتواند سبب جرم گرفتن دندانها شود و لایههای رنگی را بر روی سطح دندانها به وجود آورد. بنابراین حتی در صورتی که به مصرف غذا نیز اقدام نکرده باشید، لازم است به مسواک زدن و شستن دندانهای خود توجه نشان دهید.
آشنایی با روش جرم گیری دندان
جرم گیری دندان فرایند تخصصی و کاربردی برای زدودن و از بین بردن جرمهای دندانی است که از تکنیکهای مختلفی برای انجام آن استفاده میشود. این روش در صورتی میتواند ماندگار و اثربخش باشد که بیمار در تمام جلسات تعیین شده به طور کامل شرکت کند و در فواصل بین این جلسات نیز دستورالعملهای توصیه شده از جانب دندانپزشک مبنی بر استفاده از دهان شویه، حفظ بهداشت دهان و دندان به واسطه استفاده از مسواک مخصوص و پرهیزهای غذایی لازم را به خوبی به انجام رساند.
مزایای جرم گیری دندان یا بروساژ
از آنجایی که قشر مواد غذایی ایجاد شده بر روی دندانها پس از مدتی خاصیت اسیدی پیدا کرده و با اعمال اثر بر روی دندانها سبب تحلیل یافتن و حل شدن آنها میشود، شاهد به وجود آمدن حفرهها و پوسیدگیهای دندانی خواهید بود؛ لذا انجام صحیح شیوه جرم گیری و بروساژ از پوسیدگی دندانها ممانعت کرده یا سبب کاهش آن خواهد شد.
این روش همچنین رنگ سبز، خاکستری و قهوهای لثهها را تغییر داده و ساختار آن را بهبود میبخشد.
روش جرم گیری یا بروساژ تورم، التهاب و عفونت لثهها را بهبود میبخشد و از به وجود آمدن بیماریهای جدید دهان و دندان جلوگیری میکند.
از دیگر فواید جرم گیری دندان، بهبود ظاهر دندانها به واسطه سفید و درخشان کردن آنها است که با ایجاد طرح لبخندی زیبا، چهره شما را جذابتر نشان خواهد داد و سبب میشود با دیدن دندانهای خود در آینه از سفید و براق بودن آنها لذت ببرید.
از بین رفتن بوی ناخوشایند دهان در نتیجه تجمع باکتریها نیز از دیگر مزیتهای انجام روش جرم گیری دندان است.
نکته قابل توجه: باید دقت داشته باشید که توجه به بهداشت دهان و دندان پس از انجام روش بروساژ نیز بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه فواید این روش پس از به وجود آمدن مجدد جرمهای دندانی در نتیجه بیتوجهی به مسواک زدن و شستوشوی مکرر دندانها، از بین خواهد رفت و به همین دلیل افرادی که به بهداشت دندانهای خود توجه نشان نمیدهند باید در بازههای زمانی مشخص به انجام روش جرم گیری اقدام نمایند.

محدودههای زمانی برای انجام جرم گیری دندان
بازه زمانی انجام جرم گیری با میزان توجه شما به سلامت و بهداشت دهان و دندانهایتان رابطه مستقیم دارد. بنابراین اگر به اندازه کافی به پاکسازی و شستوشوی دندانهای خود توجه نشان دهید، نیاز کمتری به انجام روش جرم گیری خواهید داشت. مثلا اگر به طی کردن جلسات لازم برای از بین بردن جرمهای دندانی اقدام نموده باشید و طی این مراحل جرمهای رسوب شده بر روی سطح دندانهای شما به طور کامل از بین رفته باشند، با رعایت بهداشت دندان و مسواک زدن مکرر نیازی به انجام جرم گیری در دورههای زمانی پیوسته نخواهید داشت. بسیاری از افراد معتقد هستند که جرم گیری سالیانه دندانها میتواند پاکسازی جرمهایی که در طول این مدت بر روی دندانها انباشته شده و با شستوشوی دندانها از بین نمیروند را با استفاده از ابزارهای تخصصی دندانپزشکی آسانتر کند اما باید اظهار داشت که مسواک زدن پی در پی و روزانه، نیاز به جرم گیری سالیانه را تا حد زیادی کاهش میدهد و افرادی که به بهداشت دندانهای خود رسیدگی میکنند میتوانند در صورت لزوم از روشهای دستی برای جرم گیری دندانها بهره بگیرند.
جرم گیری دندان چگونه انجام می شود؟
استفاده از لیزر
استفاده از لیزر برای از بین بردن جرمهای دندانی هم جنبه درمانی و هم جنبه پیشگیری دارد. در این روش بعد از پاکسازی عمیق دندانها، از لیزر آبی برای درمان سطوح ریشه و پاکتهای لثه استفاده میشود تا متصل شدن به بافتهای لثه بهتر صورت گیرد. در جرم گیری با استفاده از دستگاه AMD Laser نیز برای سفید و درخشان کردن دندانها از ژل بلیچینگ بهره میگیرند و بعد، از تاباندن پرتو شتاب دهنده بر روی دندان به شکل مستقیم استفاده میشود.
استفاده از لیزر برای جرم گیری و سفید کردن دندانها جزء روشهای بهینه، کم عوارض و بدون درد است که در مدت زمان کمتر از یک ساعت، رنگ دندانهای شما را 8 درجه تغییر میدهد. طی جلسه بعدی لیزر نیز لثهها و میزان بهبود پاکتهای آن با معاینات دندانپزشک مورد بررسی قرار میگیرد و چنانچه عمق این پاکتها بیشتر از 3 میلیمتر برآورد شود، دندانپزشک به استفاده از روشهای قویتری برای جرم گیری و سفید کردن دندانها خواهد پرداخت.
استفاده از ابزارهای اولتراسونیک
در جرم گیری دندان با استفاده از ابزار اولتراسونیک، به واسطه لرزش یکسر فلزی دستگاه جرم و پلاکهای باکتریال که سطح دندانها را فرا گرفته است پاکسازی میشود و سپس آب را با فشار بر روی دندانها اسپری میکنند تا پلاکها و رسوبات جدا شده از دندان به طور کامل شسته شوند. در این روش سر دستگاه همواره سرد نگه داشته میشود.
استفاده از ابزارهای دستی
در جرم گیری به روش دستی دندانپزشک نمیتواند پلاکهای دندانی را به خوبی رویت کند، لذا با لمس کردن دندانها نقاط انباشته شده از جرم و پلاک دندانی را پیدا کرده و از ابزار جرم گیری به صورت دستی برای پاکسازی پلاکها استفاده میکند.
مراحل جرم گیری دندان
مرحله 1: کورتاژ و جرم گیری لثهها
اگر با وجود بهرهگیری از روشهای درمانی برای جرم گیری و از بین بردن پلاکهای دندانی، عفوت بافت پوششی لثه در اطراف دندان مشاهده شود، لازم است از کورتاژ لثه برای تکمیل این متد درمانی استفاده شود. به این ترتیب لیزر بافت اپیتلیوم را از بین برده و بافت همبند سالم در لایههای زیرین را حفظ میکند و این کار سبب ایجاد بافت لثهای سالم خواهد شد. برای این روش که در آن جرم گیری کلی و عمیق به انجام میرسد، کاهش درد دندان به واسطه استفاده از بیحسی موضعی انجام میشود. در هر جلسه از این فرایند، یک چهارم از دندانها جرم گیری و درمان میشوند و مدت زمان انجام هر جلسه نیز حدودا 45 دقیقه تا یک ساعت خواهد بود. اگر مشکل لثهها عمیق نباشد، جرم گیری آنها تنها به یک جلسه محدود شده و در جلسه اول به طور کامل انجام خواهد شد.
مرحله 2: انجام بروساژ دندان
بروساژ دندان مرحلهای است که طی آن از پوشاندن دندانها با خمیری مخصوص و استفاده از براش ابزاری چرخشی برای پاکسازی سطح دندانها بهره میگیرند. بروساژ غالبا پس از انجام جرم گیری و با هدف ایجاد سطحی براق و درخشنده بر روی دندان و از بین بردن لکهها و رنگهایی با قدرت چسبندگی کمتر انجام میشود.
مرحله 3: استفاده از AIRFLOW برای براق و صیقلی کردن دندانها
در این مرحله رنگ و جرم ناشی از استعمال دخانیات، مصرف خوراکهای رنگی و آشامیدنیهایی چون قهوه و چای به طور کامل از بین میرود و پلاک ایجاد شده بر روی سطح دندان حذف میشود. این شیوه پس از شیاربندی برای باز کردن فیشرها کاربرد دارد. در این مرحله بدون اعمال فشار، گرما یا تماس مستقیم، دندانها صیقلی میشوند و بدون درد و عوارض از سدیم بیکربنات، اسپری هوا و جت آب برای پاکسازی کامل جرم و پلاک استفاده میشود.
توجه: جرم گیری دندان با درد و عوارض زیادی همراه نخواهد بود و فرایند این روش درمانی و ترمیمی بسیار ساده به انجام خواهد رسید اما چنانچه جرم ایجاد شده بر قسمت رویی دندانها بیشترباشد ممکن است درد بیشتری را احساس کنید.
مهمترین عوارض جرم گیری دندان چیست؟
مهمترین و اصلیترین عارضهای که پس از انجام جرم گیری ایجاد میشود، عفونت و خونریزی لثهها است. به همین جهت با اتمام مرحله جرم گیری دندانپزشک فیبرهای آنتی بیوتیکی مخصوصی را در لثه جاسازی میکند که معمولا لازم است حدود یک هفته بر روی لثه باقی بمانند.
بر این اساس چنانچه مستعد عفونتهای شدید لثه و خونریزی پس از انجام روش جرم گیری باشید، لازم است با هدف ممانعت از نفوذ باکتریها به جریان خون، قبل و بعد از مرحله جرم گیری دندان داروی آنتی بیوتیک مصرف کنید. با این حال میتوانید از جانب کم خطر بودن فرایند جرم گیری دندان و پاکسازی عمیق ریشههای دندانی آسوده خاطر باشید.
نکات مهم بعد از جرم گیری دندان
استفاده از دهان شویههای مخصوص تجویز شده از جانب دندانپزشک پس از انجام روش جرم گیری دندان ضروری است و در بهبود جراحات ناشی از انجام این روش اثرگذار است. البته استفاده از دهان شویه تنها یک هفته پس از انجام جرم گیری توصیه میشود و پس از گذشت این مدت زمان باید مصرف آن را قطع کنید.
در صورت مشاهده خونریزی لثهها در زمان مسواک زدن باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
انجام جرم گیری دندانها در بازههای زمانی یکساله به بهبود دندانها و شکل ظاهری آنها کمک میکند.
اگر پس از انجام فرایند جرم گیری متوجه ایجاد حساسیت در دندانهای خود شدید، نباید نگران باشید چراکه این حساسیت به مرور زمان از بین خواهد رفت.
برای افزایش دوام و ماندگاری تاثیرات جرم گیری دندان لازم است مسواک زدن در مدت زمان مشخص را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
جرم گیری دندان قیمت ۱۴۰۰
جرم گیری دندان قیمت ۱۴۰۰به عواملی چون انتخاب کلینیک، انتخاب دندانپزشک و میزان تجربه و تبحر او، نوع ابزار جرم گیری و همچنین هزینههای مربوط به تصویربرداری و بررسی دندانها وابسته است. البته همه افراد به تصویربرداری دندان نیازی ندارند اما هزینههای مربوط به جرم گیریهای عمیق دندان نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
علاوه بر اینکه ممکن است برخی افراد با توجه به عفونت و خونریزی لثههای خود و یا سنگین و زیاد بودن حجم جرم دندانی به بیش از یک جلسه انجام فرایند جرم گیری نیاز داشته باشند؛ در نتیجه لازم است هزینههای بیشتری را متحمل شوند.